Спецификација предмета за књигу предмета | |||||||||||
Студијски програм | Биологија | ||||||||||
Изборно подручје (модул) | Експериментална и примењена ботаника | ||||||||||
Врста и ниво студија | Мастер академске студије | ||||||||||
Назив предмета | Биолошка активност секундарних метаболита биљака | ||||||||||
Наставник (за предавања) | Ана М. Џамић, Славица М. Грујић, Петар Д. Марин | ||||||||||
Наставник/сарадник (за вежбе) | Ана М. Џамић | ||||||||||
Наставник/сарадник (за ДОН) | |||||||||||
Број ЕСПБ | 6 | Статус предмета (обавезни/изборни) | изборни | ||||||||
Услов | |||||||||||
Циљ предмета |
Циљ предмета је да студенти схвате повезаност секундарних метаболита биљака и њихове биолошке активности и да стечена знања могу да употребе у различитим примењеним областима (фармација, медицина, прехрамбена индустрија, пољопривреда...). | ||||||||||
Исход предмета |
Студент дефинише групе секундарних метаболита биљака. Повезује секундарне метаболите са биолошком активношћу. Бира адекватне експерименталне методе за тестирање различитих биолошких активности. Koристи спекрофотометријске и in vitro тестове. Анализира добијене резултате. Упоређује методе који се корите за одређену биолошку активност. Закључује које групе секундариих метаболита су ефикасни и у којим аспектима биолошке активности. | ||||||||||
Садржај предмета | |||||||||||
Теоријска настава |
Секундарни метаболити биљака: структура, подела по групама, значај. Алкалоиди, полифеноли, терпеноиди. Примена секундарих метаболита у терапијске сврхе, у прехрамбеној индустрији, пољопривреди. Антимикробна активност. Антиоксидативна активност. Антиинфламаторна, цитотоксична, антидијабетска активност. Ароматерапија. Перспективе коришћења и могућност продукције “корисних”секундарних метаболита биљака. | ||||||||||
Практична настава (вежбе, ДОН, студијски истражива-чки рад) | Експерименталне вежбе. Квалитативне и квантитативне методе за одређивање секундарних метаболита.Утврђивање биолошког потенцијала метаболита применом метода за тестирање антиоксидативне, антибактеријске, антифунгалне, цитотоксичне активности. | ||||||||||
Литература | |||||||||||
1 | Baser, K. H. C. & Buchbauer, G. (2010). Handbook of Essential oils: Science, Technology, and Applications. Taylor and Francis Group, LLC. | ||||||||||
2 | Lawrence, B. M. (2005). Antimicrobial activity of essential oils. Allured, Aurora, Ill, USA. | ||||||||||
3 | Venketeshwer, R. (2012). Phytochemicacals-A Globeal Perspectives of Their Role in Nutrition and Health. InTech. | ||||||||||
4 | Dubey, N. K (2015). Plants as a Source of Natural Antioxidants. CAB International. | ||||||||||
5 | Osbourn A. E. & Lanztti V. (2009). Plant-derived natural Products: synthesis, function and application. Springer. | ||||||||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | |||||||||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски истраживачки рад | Остали часови | |||||||
2 | 2 | 1 | |||||||||
Методе извођења наставе |
предавања, вежбе, истраживачки рад, консултације | ||||||||||
Оцена знања (максимални број поена 100) | |||||||||||
Предиспитне обавезе | поена | Завршни испит | поена | ||||||||
активност у току предавања |
писмени испит | ||||||||||
практична настава | 25 | усмени испит | 50 | ||||||||
колоквијуми | |||||||||||
семинари | 25 | ||||||||||